55 Jaar Lammerink Installatiegroep

In 2018 bestaat de Lammerink Installatiegroep 55 jaar. Erik Lammerink bouwde het installatiebedrijf, dat zijn vader Ben in 1963 grondvestte, uit tot een landelijke speler, gespecialiseerd in hoogwaardige technische installaties.  

Erik Lammerink hoeft niet lang na te denken over de vraag wat bijzonder is aan een familiebedrijf: “Familiebedrijven doen het beter en zijn anders! Iedereen loopt net wat harder, de betrokkenheid is groter. Ik zie dat terug in een laag ziekteverzuim, terwijl we werken in de bouwsector. Familiebedrijven zijn betrouwbaar, solide, betrokken, ondernemend en innoverend. Ze hebben oog voor de continuïteit van de onderneming en de lange termijn.“ Het zijn precies die eigenschappen in combinatie met de specialistische kennis die maken dat grote landelijke bedrijven familiebedrijf Lammerink bellen. “We klaren klussen die andere, vaak grotere, ondernemingen naast zich neerleggen, maar passen bij onze technische kennis en kunde en onze flexibele instelling als familiebedrijf.” 

In 1986 ging Erik aan de slag in het familiebedrijf dat zijn ouders met “onvermoeibare inzet hadden opgebouwd”, zoals hij vertelt. Lammerink was op dat moment vooral actief in de omgeving van Ootmarsum. De ambities van Erik reikten echter verder. Onder zijn leiding groeide het aantal medewerkers naar tweehonderd en ontwikkelde Lammerink zich tot een landelijke speler in de installatietechniek, met een focus op multidisciplinaire opdrachten in een kennisintensieve omgeving.

“Familiebedrijven doen het beter en zijn anders! Iedereen loopt net wat harder, de betrokkenheid is groter.”

Erik Lammerink

Zakenman van het Jaar

De sfeer in het bedrijf is goed, open en amicaal. Erik: “Toen de economische crisis in 2013 voor Lammerink voelbaar werd, hebben alle medewerkers een tandje bijgezet. Samen met onze vaste relaties zijn we goed door de crisis gekomen en haalden we in 2017 zelfs de hoogste omzet uit onze geschiedenis.” 

Voor de wijze waarop Erik Lammerink zijn bedrijf door de crisisjaren loodste, ontving hij in 2014 de onderscheiding Twentse Zakenman van het Jaar. Uit het juryrapport:  “De jury is van mening dat hij het bedrijf op creatieve wijze door de crisis wist te loodsen. Met zijn veelzijdige, met name commerciële en technische, talenten weet hij steeds weer nieuwe mogelijkheden en markten te ontdekken met innovatieve producten en diensten. […] Geloofwaardigheid, focus op service, oog voor duurzaamheid, transparantie, enthousiasme, positivisme en aandacht voor de ontwikkeling van jeugdig technisch talent. Dat zijn een aantal kwalificaties van deze bevlogen, integere en ambitieuze ondernemer.” 

Turnkey installatiewerk

Elektrotechniek, werktuigbouw, regeltechniek, domotica, telecom, beveiliging, de kracht van Lammerink is het totaalconcept. Erik: “Dat bieden niet alle bedrijven aan. We hebben bewust gekozen voor die veelheid aan disciplines en hebben de specialistische kennis toegevoegd. Klanten willen ontzorgd worden.” De organisatie van het familiebedrijf is aangepast aan dit ‘turnkey installatiewerk’, zoals ze het bij Lammerink noemen. “We worden regelmatig door grote landelijke opdrachtgevers ingehuurd omdat wij de kennis, de kunde én de monteurs hebben om werk te doen dat zijzelf niet kunnen. Onze kracht is dat wij specialisten in dienst hebben.”

De investeringen die voortvloeien uit die keuze hebben geleid tot markante opdrachten, zoals de vernieuwing van het Earth Simulation Lab van de Universiteit Utrecht en de nieuwbouw van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse. In dit nationale kenniscentrum voor de lucht- en ruimtevaart in Nederland legde Lammerink onder andere toegangscontrole op defensieniveau aan. Erik: “Het is de grootste opdracht uit onze geschiedenis.”

Rechterhand

Erik’s echtgenote Ria werkt volop mee in de zaak. “Erik is er voor zijn klanten, dag en nacht”, vertelt zij. “Dat wordt gewaardeerd.” Ria begon op de planning en administratie en is tegenwoordig gastvrouw en ‘manusje van alles’, zoals ze zelf zegt. “Mijn rechterhand”, aldus Erik. Of hun zoons straks het familiebedrijf voortzetten? Ze moeten het zelf weten, vindt Erik. “Vroeger was je als kind meteen de beoogd opvolger. Wij laten ze vrij in hun keuze.”

Ondertussen blijft Lammerink volop investeren in specialisatie, een continu proces in een markt die snel innoveert. Erik: “Lammerink is een mooi bedrijf, landelijk actief, met een gezonde toekomst. We houden onze ogen altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Ook dat kenmerkt het familiebedrijf.”

1963 Ben Lammerink richt zijn installatiebedrijf op in Reutum.
1964 Verhuizing naar Ootmarsum. 
1984 Ontstaan Lammerink Installatiebedrijf BV.
1986 Erik Lammerink in dienst.
1999 Erik Lammerink wordt eigenaar van de Lammerink Installatiegroep.
2015 Twentse Zakenman van het Jaar 2015.

Dit artikel verscheen in 2018 in special magazine Family Business, een uitgave van Goo Media in opdracht van Lammerink Groep. Tekst: Florine Koning. Beeld: website Lammerink Groep en Family Business.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *