88 miljard maal googelen per maand. Dan kan je content maar beter goed en vindbaar zijn.
Zoekmachine Google verwerkt elke maand 88 miljard zoekopdrachten en YouTube zit Google op de hielen. Facebook heeft 600 miljoen gebruikers, Twitter bijna 200 miljoen en LinkedIn telt er meer dan 100 miljoen. Aldus bericht Top Rank Blog. Deze cijfers maken meteen duidelijk hoe invloedrijk Google, zoekmachine-optimalisatie (SEO) en social media zijn. En misschien ontstaat er morgen weer een ander sociaal platform, de wens van mensen om informatie makkelijk te vinden en te delen, is hier en blijft hier.
Veel bedrijven worstelen met de vraag wat ze met die nieuwe werkelijkheid aan moeten.
Nieuwe marketing, andere verwachtingen
Klanten zijn niet langer geïnteresseerd in traditionele marketing, die vooral draait om de boodschap hoe goed een bepaald product of dienst is. Nee, Google, zoekmachine-optimalisatie en social media hebben de marketing volledig op z’n kop gezet. Hoe klanten informatie willen vinden, verwerken en delen is anders, is nieuw. Klanten zitten nu zelf achter de knoppen van de zoekmachine en zijn zelf koning van hun sociale netwerk.
Ook de verwachtingen van klanten ten aanzien van organisaties en merken zijn veranderd. Klanten verwachten relevante en interessante content die gemakkelijk te vinden is en al even eenvoudig te delen is via hun sociale netwerken.
Content die boeit en engageert
Die nieuwe werkelijkheid hoeft organisaties niet af te schrikken. Zoekmachine-optimalisatie en social media zijn voor de bedrijven zelf natuurlijk óók geweldig goede instrumenten om klantrelaties te ontwikkelen en te intensiveren.
“If Social Media and SEO fit together like peanut butter and jelly then content is the bread that holds them together”, schrijft Top Rank Blog. Social media en zoekmachine-optimalisatie zijn geweldige instrumenten, maar het gaat natuurlijk om de content van een website. Dat moet content zijn die je klanten boeit en engageert.
Maar, wat boeit mijn klanten?
Het is natuurlijk een grote uitdaging om uit te zoeken met welke content je je klanten gaat verleiden. Aan welke informatie hebben je klanten behoefte? Wat interesseert ze? Die antwoorden ken je als organisatie natuurlijk goed en zo niet, dan wordt het tijd voor een markt- en doelgroepenonderzoek.
Ann Handley, auteur van het boek Content Rules, roemt de manier waarop het Amerikaanse bedrijf Kodak klanten verleidt met content: de onderneming schrijft niet over de producten die ze maakt, maar vertelt hoe mensen de producten kunnen gebruiken. Het zijn bovendien medewerkers van Kodak zelf die hier via blogposts tips geven (al zal de community manager beslist de regie strak in handen houden).
Relatiemarketing volgens Leica
Persoonlijk voel ik me niet zo aangesproken door de toon van Kodak (het blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak). De manier waarop het Europese merk Leica, fabrikant van de beste camera’s ter wereld, met zijn doelgroep praat, spreekt mij meer aan. Leica brengt al 60 jaar het schitterende fotomagazine LFI uit, een schoolvoorbeeld van een geslaagd relatiemagazine.
“Analogue or digital, Leica is photography – a photography that comes to life in LFI”, schrijft Leica op zijn website. Het magazine ademt stijl en toont adembenemende foto’s. Leica geeft productinformatie maar toch is je eerste en laatste indruk dat je een luxe fotomagazine in handen hebt, géén productfolder. Daarom ligt LFI ook in de schappen van de betere boekhandels (in Rotterdam: Donner).
In 2010 is Leica ook online gaan praten met zijn doelgroep, via The Leica Camera Blog. Het is een blog waar o.a. gastschrijvers schrijven over fotografie, opmerkelijke fotografen worden geïnterviewd en uiteraard héél véél goede foto’s te zien zijn. Net als het magazine LFI, komt dit weblog tegemoet aan de wensen en verwachtingen van de meeste liefhebbers van fotografie. Het is een prachtige verpakking van een eeuwenoude en doodgewone bedrijfsdoelstelling: meer camera’s verkopen.
De uitdaging van contentmarketing en-strategie
Natuurlijk kan de ene branche eenvoudiger boeiende en engagerende content aanbieden dan de andere. Een fabrikant van camera’s heeft het makkelijker dan, bijvoorbeeld, een verzekeraar. Het is dan ook een enorme, creatieve, uitdaging om een contentmarketing-strategie te ontwikkelen met integratie van zoekmachine-optimalisatie en social media. Met die laatste twee kom je als afzender tegemoet aan de verwachting van je klanten die de informatie makkelijk willen vinden en delen.
Eerst was er internet, toen kwamen Google, zoekmachine-optimalisatie en social media. Ze bieden organisaties geweldige kansen om relaties met (potentiële) klanten aan te gaan en te intensiveren. Maar het valt of staat bij creatieve content die relevant en interessant is.
PS Schrijf je googelen of googlen? Volgens het Witte Boekje (2006) is zowel googelen als googlen juist; het officiële Groene Boekje (2005) geeft alleen googelen. De hoofdletter van de eigennaam Google vervalt in het werkwoord, dat de betekenis ‘informatie zoeken op internet (met name via Google)’ heeft. Aldus Onze Taal, weblog voor liefhebbers van taal.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!