De zussen van Prefab Beton Veghel
Je komt het maar weinig tegen, twee zussen die een familiebedrijf runnen, laat staan in de bouwsector. “Vader had niet de intentie de zaak aan ons over te dragen”, vertellen Nancy en Francoise van Rhee van familiebedrijf Prefab Beton. Na het overlijden van hun vader namen zij het bedrijf over en zetten het naar hun eigen hand. Met succes.
Frans van Rhee grondvestte Prefab Beton in 1967. De zoon van een aannemer, één van drie broers, ging na zijn HTS Bouwkunde voor zijn vader werken. Toen deze in Veghel een betontegelfabriek overnam, kreeg Frans daar de leiding en bouwde de zaak uit tot een zelfstandige onderneming. Het was echt zíjn zaak, benadrukken dochters Nancy en Francoise. Prefab Beton specialiseerde zich in betonplaten voor begane grond en verdiepingsvloeren. Aan de haven van Veghel, aan een zijtak van de Zuid Willemsvaart, groeide Prefab Beton uit tot een krachtige speler in de bouwwereld.
“ Vader was een echte techneut”, vertelt Francoise, hoofd inkoop. “Hij ontwierp zelf de machines voor de productie van betonplaten en de automatisering van het productieproces. Had hij iets in zijn hoofd, dan zette hij het op papier. Hij zat áltijd te tekenen op een servetje.” Nancy, algemeen directeur: “Alles stond thuis in het teken van de zaak en het bedrijf kwam altijd op de eerste plaats.” Hun moeder werkte niet in het bedrijf, zij had een eigen interieur- en modezaak.
“Vader had niet de intentie de zaak aan ons over te dragen.”
Carrière plannen
Ook Nancy en Francoise hadden aanvankelijk andere plannen. Maar het liep anders. Toen Nancy stopte met haar studie bestuurlijke informatiekunde vroeg vader Frans of ze in de zaak wilde komen werken. “Het leek hem een beter plan dan een sabbatical, wat ik wilde”, lacht Nancy. Aangezien Francoise na haar middelbare school nog geen duidelijke studieplannen had, ging ook zij voor Prefab werken. De zussen startten op dezelfde dag in 1993; Nancy op de afdeling personeelszaken, Francoise in de verkoop binnendienst. “Vader had niet de intentie de zaak aan ons over te dragen”, vertellen ze. “Hij wilde de regie in handen houden. Altijd. Dat deed hij ook tijdens zijn ziekbed en aangezien hij niet aan overlijden wilde denken, regelde hij de bedrijfsoverdracht niet. Hij wilde en kon geen afstand doen, Prefab was zijn kind.”
Toen Frans in 2012 overleed, namen zijn dochters de onderneming over. Geen van twee heeft ooit getwijfeld aan de eigen capaciteiten omdat zij de onderneming immers door en door kenden. De overname mag dan voor de zussen niet spannend zijn geweest, maar was dat wél voor de medewerkers van Prefab. Wat zouden de nieuwe eigenaren doen? “Achteraf gezien denk ik dat de meesten dachten dat we het bedrijf zouden verkopen. Het was voor iedereen een spannende tijd. We hebben ongelooflijk veel medewerking gehad van onze medewerkers.”
Reorganisatie, herstructurering
Het jaar 2012 was ook in andere opzichten cruciaal. Al een maand na het overlijden van Frans van Rhee startte de nieuwbouw in Veghel, terwijl de crisis in de bouw juist intensiveerde. “De bouwwereld lag in puin”, vat Nancy samen. Het had zijn weerslag op het familiebedrijf. Nancy en Francoise bemerkten dat er te veel vaste medewerkers waren voor een krimpende sector. De twee besloten tot een reorganisatie én herstructurering van de onderneming. Nancy: “We kozen voor specialisatie en stootten activiteiten af die niet relevant genoeg waren.”
Reorganisatie en herstructurering volgden elkaar in hoog tempo op. De medewerkers van Prefab Beton hielden steeds vertrouwen in de veranderingen die de zussen doorvoerden, als bestuurder, aandeelhouder en eigenaar. “Iedereen heeft gezien waar we vandaan kwamen en waar we nu zijn. De crisisjaren waren moeilijk. We hadden volop ambities, maar kwamen niet vooruit. Nu zijn de tijden anders en trekt de bouw aan. We kunnen investeren en doen dat ook. De jaren dat we ‘op de winkel pasten’ liggen achter ons. We bedrijven topsport om de bedrijfsprocessen te blijven optimaliseren.” Met resultaat want Prefab Beton viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan.
“Iedereen heeft gezien waar we vandaan kwamen en waar we nu zijn.”
Trots
In de jaren van “puinruimen”, zoals de twee het noemen, hebben ze hun medewerkers steeds bij de veranderingen betrokken. Francoise: “We wilden laten zien waarom we bepaalde beslissingen namen.” Nancy: “Die transparantie is wat wij hebben toegevoegd, want vader hield alles altijd binnenskamers. Wij willen opener zijn; dat mensen weten welk aandeel ze hebben in de verbeteringen. Je hoort vaak dat managers alleen cijfers presenteren als het slecht gaat, wij delen ook de goede berichten.” De zussen zijn trots op hun team. “We hebben trouw personeel; de meesten werken hier al heel lang. Het contact is nauw. Ze vinden het fijn dat wij het bedrijf voortzetten en er niet een onbekende, nieuwe eigenaar is gekomen.”
De lessen van pa
Nancy en Francoise van Rhee nemen twee lessen van hun vader mee. “Prefab is altijd financieel gezond geweest, zonder vreemd vermogen. Dat is ook de belangrijkste les van vader: ‘Investeer nooit met vreemd vermogen’. Zijn tweede les: ‘Blijf zelf achter het stuur zitten, dan neem je andere beslissingen. Als iets nog niet kan, wacht dan.’

Dit artikel verscheen in 2018 in special magazine Family Business, een uitgave van Goo Media in opdracht van Prefab Veghel. Tekst: Florine Koning.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!