Drie generaties L&M Rijnsburg

L&M Rijnsburg is de grootste exporteur van tulpen in Nederland. Aan tafel in Rijnsburg vertellen Joost Leeuwenburg en zijn zoons Jan Willem, Lennard en Danny over de snelle groei van het familiebedrijf.

In bloemendorp Rijnsburg is het moeilijk iets anders te gaan doen dan werken in de bloemen. “Het was al in de wieg bepaald”, vertelt Joost Leeuwenburg (1962). Als zeventienjarige maakte hij in 1979 officieel zijn entree in het bedrijf dat zijn vader, Joost senior, in 1948 was begonnen met twee compagnons: Frans Kiel en Jan Mooten. Samen: KLM’s Bloemen. Ze reden met twee lijnen op Den Bosch en Eindhoven. Kiel hield het al snel voor gezien, waarna het bedrijf doorging onder de naam van Leeuwenburg & Mooten. Nadat ook Mooten stopte, veranderde de bedrijfsnaam in L&M Rijnsburg. “Iedereen sprak over L&M, dat was een begrip.” 

“In bloemendorp Rijnsburg is het moeilijk iets anders te gaan doen dan werken in de bloemen. Het is al in de wieg bepaald.”

Generaties

Voor Joost was het geen bewuste keuze om in het familiebedrijf te gaan werken; eigenlijk wilde hij bij de verkeerspolitie “vanwege de snelle Porsche”, vertelt hij lachend. Dat hij toch in dienst trad van L&M was om zijn dienstplicht te ontlopen. Uiteraard kende hij het bedrijf van haver tot gort. “Als kleine jongen was ik er al vaak te vinden. Ik vond het stoer: om vijf uur opstaan en dan op de spijkstaal, het elektrische karretje, rijden. Dat mocht officieel pas als je zestien jaar was.”

Lange tijd zag het er naar uit dat Joosts’ drie zoons, Jan Willem (1983), Danny (1985) en Lennard (1990) geen carrière in het familiebedrijf ambieerden. Voor Joost was dat ook geen must: “Ik heb hen de vrije keuze gegeven, ze hoefden niet.” Jan Willem werkte na zijn studie als belastingadviseur, Danny bij een lijnrijdersbedrijf en Lennard zat nog op school. Uiteindelijk zijn de broers uit volle overtuiging in het familiebedrijf terecht gekomen. Voor alle drie was de afwisseling van het werk voor L&M Rijnsburg doorslaggevend. Jan Willem kwam in de zaak in 2009, Danny in 2010 en Lennard in 2014.

Eigen draai

Kantoorwerk, inkoop, de klok: Jan Willem deed het allemaal. Maar de omslag naar meer verantwoordelijkheid kwam toen Joost door ziekte werd uitgeschakeld. “Hij moest mijn werk overnemen en dat ging goed, héél goed. Soms moet iemand de ruimte krijgen om zijn draai te vinden”, concludeert Joost. “Ik had precies in mijn hoofd hoe ík het wilde. Mijn zoons hebben een frisse, nieuwe kijk op zaken.”

In oktober 2013 werd Jan Willem algemeen directeur van L&M Rijnsburg.  Datzelfde jaar kwam ook Danny in de zaak, tegenwoordig verantwoordelijk voor het verwerkingsgedeelte (Flower Factory) en operationals manager bij L&M Rijnsburg.

Schaalvergroting

Sinds 2013 is het bedrijf hard gegroeid, door overnames, schaalvergroting en de efficiency van automatisering. In december 2017 verhuist L&M daarom naar een nieuw onderkomen. De grootste factor in de groei is de omslag in de retailwereld geweest, aldus Jan Willem. “Vroeger moest je gokken wat de retail ging doen en maakten we per week afspraken. Nu werken we in seizoenen van twintig weken. Duidelijke afspraken, de juiste kleurenmix, de kwaliteit van de bloemen, facturatie en logistiek, het zijn allemaal zaken die we als L&M goed hebben geregeld.” 

Een andere verandering is de ontzorging die de klanten wensen. Jan Willem: “Klanten willen weinig risico’s lopen door prijsstijgingen. Met Growing Together, een samenwerkingsverband tussen L&M Rijnsburg en tientallen kwekers, spelen we daarop in.”

Teamwork

De familie werkt veel samen. Het runnen van het bedrijf is teamwork, vinden ze. Eens in de veertien dagen hebben de broers en hun vader officieel overleg, verder is er elke vrijdagmiddag een borrel bij Joost thuis. Daar wordt uiteraard veel over het familiebedrijf gesproken. “Het gaat áltijd over werk”, lachen ze. Danny: “We werken veel samen, maar zitten niet op elkaars lip.” Joost: “We bepalen de strategie samen.” Jan Willem: “Het moet wel goed blijven gaan. We zijn een gezellige familie, vrouwen, kinderen, iedereen kan het goed met elkaar vinden. Daar moeten we zuinig op zijn.”

Op 1 januari 2018 treedt Joost uit als aandeelhouder en is het familiebedrijf volledig eigendom van zijn zoons. De eerste stappen voor die overname werden in 2013 gezet. Joost blijft ook na 2018 bij het bedrijf betrokken. Welke doelstelling heeft Jan Willem voor de komende jaren? “De doelstellingen die we hadden, zijn grotendeels al behaald. We hoeven niet de grootste te zijn, maar wel de beste.”

Dit verhaal verscheen in 2017 in special magazine Family Business, een uitgave van Goo Media in opdracht van L&M Rijnsburg. Tekst: Florine Koning.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *