Dubbeldam Groep
Raymond Dubbeldam bouwde het lokale schadeherstelbedrijf van zijn vader Chris uit tot een onderneming met veertien vestigingen en 180 medewerkers. De voortdurende drang te innoveren, zowel bedrijfsmatig als producttechnisch, is de motor van deze groei. Nog steeds ziet én creëert Dubbeldam kansen.
Raymond Dubbeldam (1973) noemt zijn vader dapper, toen die in 1966 na zijn diensttijd voor zichzelf begon. “Er was toen geen sociaal vangnet, geen kinderbijslag en weinig startkapitaal. Maar mijn vader wilde vrijheid, zijn eigen dingen doen.” Chris Dubbeldam vestigde zich als autospuiter, waarmee de appel niet ver van de boom viel: zijn eigen vader schilderde koetsen en rolde van daaruit de autobranche in. Een jaar later kwam broer Ad, schadehersteller, erbij. Ook de moeder van Raymond werkte wel eens in het opstartende familiebedrijf.
Oom Ad
Al op jonge leeftijd wist Raymond dat hij het bedrijf in wilde. In zijn vakanties werkte hij er steevast en na zijn studie werktuigbouwkunde rolde hij “als vanzelf” het bedrijf in. “Ik leerde het vak van mijn oom Ad, mijn vader bemoeide zich niet zoveel met mij. Ik werkte overdag als schadehersteller en deed ’s avonds de administratie. Zo leerde ik het bedrijf goed kennen.”
“Ik wilde expanderen, nieuwe markten op, mijn vader niet. Ik was jong en wat te enthousiast misschien , denk ik nu.”
Het was in het begin niet makkelijk om met zijn vader samen te werken. “Ik wilde expanderen, nieuwe markten op, mijn vader niet. Ik was jong en wat te enthousiast misschien , denk ik nu. Het botste daardoor veel in het begin. Maar na een paar jaar ging het prima. Als ‘zoontje van de baas’ heb je het niet altijd makkelijk. Als het goed gaat, is dat logisch want het was er allemaal al. Als het niet goed gaat, heb jij het gedaan en ben je een sukkel. De samenwerking met mijn vader is de laatste jaren alleen maar sterker en beter geworden. Ondanks zijn leeftijd kan hij er nu juist beter en met een meer objectieve blik naar kijken, dan tien jaar geleden.”
Overnemen, expanderen
In 1998 nam Dubbeldam junior de zaak over van zijn vader, met elf mensen op de loonlijst. Hij was jong: pas 24 jaar. Nog datzelfde jaar deed hij zijn eerste overname, het begin van een reeks overnames en uitbreidingen die Dubbeldam in Zuidwest-Nederland tot een grote speler zou maken. In 2001 splitste hij het bedrijf op in twee divisies: schadeherstel aan personenauto’s en schadeherstel aan vrachtwagens.
In 2008 deed Dubbeldam een branchevreemde overname. Metagro was een carrosseriebedrijf gespecialiseerd in het produceren van besturingscabines. “Dat is een heel andere tak van sport, de maakindustrie. Tot dan toe hielden we ons bezig met reparaties, maar met Metagro gingen we dingen máken. Eerst kochten we plaatwerk in, nu maken we het zelf. Ik vind het belangrijk te diversificeren. Tegelijkertijd vullen deze twee activiteiten, met elk eigen markten, elkaar aan. We zoeken naar de synergie tussen de verschillende onderdelen. Door dit goed in te zetten voor onze afnemers, kunnen we totaaloplossingen bieden onder één paraplu. De combinatie van de bedrijven creëert meerwaarde.”
“De uitspraak ‘never waste a good crisis’, daar geloof ik wel in”
Dubbeldam Groep
Uit één enkele vestiging is de Dubbeldam Groep ontstaan. Met twee bedrijfsdivisies, veertien vestigingen en 180 werknemers heeft algemeen directeur Raymond Dubbeldam de taken verdeeld. Hijzelf richt zich hoofdzakelijk op de industriële tak Metagro, collega Dianne Netten is commercieel directeur van de automotive tak. Voor beide divisies liggen ambitieuze agenda’s klaar, want de Dubbeldam groep wil een toonaangevende, innoverende speler zijn en blijven. “De markt van de autoschades is verzadigd maar voor innovatieve concepten is wél ruimte. In A.A.S. Schadeherstel Forepark bijvoorbeeld zijn meerdere zelfstandige bedrijven aandeelhouder en werken we samen aan nieuwe formules op gebied van schadeherstel. Ook op het gebied van autoberging zien we mogelijkheden voor samenwerking. Misschien komt die wil tot samenwerken wel door de crisis. De uitspraak ‘never waste a good crisis’, daar geloof ik wel in. Het dwingt jezelf tot creativiteit om ánders naar zaken te kijken.”
Teamwerk
Regelmatig wordt Raymond de vraag voorgelegd of het werk nu klaar is. “Het werk is nóóit klaar”, vindt hij. “Ik zie dat niet als last. Ondernemen is één groot feest, met het risico de verkeerde afslag te nemen. Ik heb mensen om mij heen die me adviseren en kunnen afremmen, want: ik doe dit niet alleen. Ik heb het geluk dat ik vele betrokken medewerkers om me heen heb kunnen verzamelen, vanaf management tot op de werkvloer. Daarmee maken wij het verschil voor een belangrijk deel. Door ruimte te geven aan mijn team van leidinggevenden, verantwoordelijkheden mee te geven, maar vooral hun ideeën de ruimte te geven, creëren we kansen en pakken die ook vaak. We doen niet alles, maar zijn als bedrijf niet bang om onze nek uit te steken als we ergens in geloven.”
Zijn vader Chris, inmiddels 76 jaar, komt nog elke dag naar de zaak, al heeft hij geen officiële functie meer. Ook de zus van Raymond, eigenlijk apothekersassistente, werkt inmiddels in het bedrijf. Blijft de Dubbeldam Groep een familiebedrijf? Raymond: “Mijn drie kinderen zijn nog jong; prima als ze later iets anders gaan doen, maar als ze willen, zullen we tegen die tijd wel kijken of dat de meest geschikte weg is om het bedrijf voort te zetten.”
Dit verhaal verscheen in 2017 in het special magazine Family Business, een uitgave van Goo Media in opdracht van de Dubbeldam Groep. Interview en tekst: Florine Koning. Fotocredit: Dubbeldam Groep.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!