Moonen Packaging, slim en groen verpakken

Bij Moonen Packaging draait het om slim en groen werken. In dit prijswinnende bedrijf — het groenste bedrijf van Nederland, de Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg — zit de derde generatie aan het roer die niets liever doet dat innoveren en verduurzamen. Een verhaal over een groothandel in verpakkingen die niets wil nalaten. 

Gé Moonen is de derde generatie van Moonen Packaging, het bedrijf dat zijn grootvader in 1955 in Nederweert begon. Zijn vader Bèr Moonen werd van school gehaald om mee te helpen. Als oudste zoon was hij immers een goede, gratis knecht in een zaak die in de jaren van de wederopbouw startte. Zo kort na de oorlog was er behoefte aan ‘alles’, wat was terug te zien in de aard van de onderneming; Moonen was vooral een kruidenier die leverde waaraan particulieren en kleine ondernemers in de omgeving van Nederweert behoefte hadden. 

Populair plastic

De groeiende populariteit van het toen revolutionaire nieuwe materiaal plastic, maakte dat Moonen in de jaren ’60 hard groeide. Plastic ging door als een bijna ideaal verpakkingsmateriaal doordat het lucht- en waterdicht en vochtwerend was. Met de plastic tas als bestseller, specialiseerde Moonen zich in verpakkingsmaterialen en werd in 1972 groothandel. In 1978 verhuisde het familiebedrijf naar een groter onderkomen in Weert. 

Kansen krijgen

In een terugblik vertelt Bèr Moonen hoe hij van zijn vader alle vrijheid kreeg om de zaak richting te geven. “Ik had daarbij mijn vrouw Toos aan mijn zijde, zij gaf lange tijd leiding aan de verkoop. Hoe groot ons bedrijf ook werd, men kreeg mevrouw Moonen zelf aan de telefoon. Dat is cruciaal geweest voor het succes van ons bedrijf.” Ook zoon Gé kreeg volop kansen. Nog tijdens zijn HBO Small Business in Haarlem zette Gé een vestiging van Moonen in Hasselt op. Van oudsher had het Limburgse bedrijf veel aanloop uit België. Het werden er snel meer. België draaide zo goed dat Gé zijn plan om een MBA-opleiding in de VS te gaan doen, opzij zette om in Hasselt te gaan werken.

“Snel lopen en gas geven was synoniem voor het ondernemerschap van mijn ouders. Nu is het slim werken.”

Gé Moonen

Overdracht: van hard werken naar slim werken

In 1995 verhuisde het familiebedrijf naar de huidige locatie aan de Fahrenheitstraat in Weert. Datzelfde jaar trok vader Bèr zich terug als actief bestuurder — al bleef hij commissaris — en werd een nieuwe algemeen directeur aangesteld, van buiten de familie. Gé vond het een “te grote uitdaging om als 29-jarige alle verantwoordelijkheden te dragen”. En bovendien: wilde hij die wel dragen?  “Thuis ging het áltijd over het bedrijf Moonen”, vertelt hij. “Altijd.” Toen hij het familiebedrijf in 2006 overnam, nam hij zich dan ook voor zijn privé en zakelijke leven strikt te scheiden. “Snel lopen en gas geven, was synoniem voor om het ondernemerschap van mijn ouders. Zelf doe ik dat ook, maar de laatste jaren geniet ik meer van het leven. Nu is het slim werken, vroeger was het meer hard werken. Dat is nu gewoon onverstandig. Daarom probeer ik thuis ook het werk zoveel mogelijk te laten voor wat het is. Alhoewel dat lastig is.”

Waarom nam hij in 2006 Moonen Packaging wél over? “Omdat ik wist dat ik het zou kunnen. Ik was al jaren commercieel directeur en werkte in grote zelfstandigheid, had zelf verpakkingswinkels opgezet.” Vader en zoon namen allebei eigen adviseurs aan, het bedrijf werd gewaardeerd, al met al een vrij langdurig proces. Uiteindelijk kocht Gé het familiebedrijf tegen marktwaarde en met instemming van zijn broers en zus. Vader Bèr stopte na de overdracht als commissaris. Gé: “Dat hadden we zo afgesproken.” Moeder Toos komt nog altijd dagelijks op de zaak: ze brengt er de post rond.

De vierde generatie

Hebben zijn drie dochters de ambitie het familiebedrijf in te gaan? “Ze zijn alledrie heel getalenteerd maar geen van hen heeft de ambitie, al kan dat nog komen. Ook bij mij kwam het pas later. Ik wilde niet per se bij Moonen Packaging werken, wilde wel zelfstandig werken. Mijn dochters moeten zelf kiezen.”

Wat betekent het familiebedrijf voor hem? “Niet zo veel”, bekent Gé, om dan toe te voegen “maar het ís natuurlijk wél een familiebedrijf. Als DGA sta ik dicht bij de medewerkers, ook al ben ik ‘de baas’. Ik ben er elke dag. De dynamiek in een familiebedrijf is ook anders dan in een gewoon bedrijf. Ik ben heel betrokken en neem nieuwe medewerkers persoonlijk aan. Van iedere medewerker weet ik wat hij of zij toevoegt. Maar, ik ben en blijf kritisch. We zijn een familiebedrijf maar wel zakelijk. We investeren veel in opleidingen omdat we van de Eredivisie naar de Champignons League willen.”

In de keuze voor duurzaam ondernemen, zo kenmerkend voor Moonen Packaging, speelt het aspect familiebedrijf zeker een rol, vertelde Gé Moonen in 2013 bij de uitreiking van de prijs Groenste bedrijf van Nederland. “Groen ondernemen past goed bij de manier waarop wij werken. Wij zijn als familiebedrijf gericht op een gezonde toekomst, we kijken naar de lange termijn.”

Naschrift: In 2018 heeft de Zweedse  OptiGroup  Moonen Packaging overgenomen.

Dit verhaal verscheen in 2016 in het special magazine Family Business, een uitgave van Goo Media in opdracht van Moonen Packaging. Tekst: Florine Koning. Foto: Moonen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *