Spelfouten halveren de verkoop in webwinkels

In een week tijd reageerden maar liefst 622 mensen op de bewering van een Britse internetondernemer, dat spelfouten de onlineverkoop aanzienlijk schaden (‘Spelling mistakes ‘cost millions’ in lost online sales’).
Charles Duncombe trok die conclusie na een analyse van zijn website-statistieken: een enkele spelfout deed de verkoop soms halveren. Volgens de ondernemer, eigenaar van diverse webwinkels, haken consumenten af als zij taalfouten lezen doordat ze de geloofwaardigheid van de webwinkel in twijfel trekken. Duncombe ergert zich ook aan het gebruik van spreektaal.

De Brit meent dat slechte spelling een serieus probleem is voor de online economie. “I know that industry bemoaning the education system is nothing new but it is becoming more and more of a problem with more companies going online. This is because when you sell or communicate on the internet, 99% of the time it is done by the written word.”

Spam en phishing
Duncombe staat niet alleen in zijn bewering dat spelfouten de verkopen drukken. Ook William Dutton van het Oxford Internet Institute van Oxford University meent dat slecht taalgebruik de geloofwaardigheid van een website op de proef stelt. Als mensen al beducht zijn voor spam en phishing, kan een verkeerd geschreven woord een “killer issue” zijn, aldus Dutton.

Deos it really maettr?
Het artikel heeft veel losgemaakt in Groot-Brittannië. In een week tijd stuurden 622 mensen een reactie. “Deos it relaly maettr aubot the splleing or grmaamr, as lnog as you get the msesege?”, schreef iemand. “Yes it does really matter. When I come to a website that I might be interested in purchasing something from and is sloppy in the spelling and grammar I give it a miss”, reageerde een ander.

In Nederland zal het niet anders zijn. Websites met slecht geformuleerde teksten en taalfouten doen toch vooral vrezen dat het met de productkwaliteit en de service al even beroerd zal zijn gesteld.

[Fotocredit: Flickr/Michael Spitz]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *